Sunday, January 17, 2010

Milo? Nescafe?Melamine? Halal? Haram? ape tu.....

Doktor, dengar cerita dalam Milo ada melamine,

betul ka ?


Kenapa ? tanya lelaki yang hampir botak kepalanya.


Eh ! kan bahaya melamine pada kita, boleh rosakkan

buah pingang dan bahayakan nyawa. Patut kena tarik balik...


Dah "sure" ka ada melamine ? Itu mungkin Milo dari China,

di Malaysia tak terlibat koot ... ??


Aku bengang dengan helah doktor botak tu. Milo yang ada di sini mungkin dari tempat lain.. Mana doktor tahu ? Aku menyanggah.


Apa yang kau bimbangkan sangat ??


Aku tarik nafas panjang, apa punya "banggang" orang tua ni ?


Kau bimbang, sebab membahayakan diri kau, boleh bunuh dan

cacatkan anak-anak kau... Kau marah sebab kena diri kau,

bukan sebab nanya orang lain. Selama ni Milo, nescafe dan

lain-lain keluaran Nestle dok sumbangkan kesengsaraan pada

saudara dan anak saudara kita di Palestin, tak kamu rasa pun !


Gedebuak, aku kena dengan orang tua tu, padan muka aku,

tak berani aku menjawab, terkebil-kebil. Aku berani tengok tepi

mata bini aku yang dok di sebelah aku saja...


Selama ni Milo dah kolek duit dari ayah dan nenek kita dan

sumbangkan pada zionis musuh Allah, tak kita rasa pun.

Rupanya peperangan mereka, kita yang sponser !

Pembunuhan sedara kita di Palestin, kamu yang minum

Milo yang sponser, betul dak ?


Dia tak berhenti cakap...


Bila kena diri sendiri, takut pula.. Kedekut betul kamu ni!


Kena lagi sebijik


Doktor tak minum Milo ? Tanya aku, mengacahnya.


Bertahun dah tak beli dan tak minumnya..


Esyyh, pelek sangguh ! Betul ka ?

Kata aku kehairanan, ada juga doktor yang tak minum milo.

Patutnya dah lama Milo tu ditarik balik, malah di hukum,

tak layak ada di Mesia ni !


Dah berapa banyak dia sumbangkan kerosakkan kepada anak-anak

saya dan anak kamu. Betul tak ? tanya dia garang..


Aku tak berani nak jawab.


Kamu tak rasa ka, kita ni bersaudara ? Itu yang Rasulullah ajar !

Anak-anak mereka adalah anak-anak kita juga,

sengsara mereka, sengsara kita juga.


Ya laa doktor, tak minum milo pun, kita tak rugi. Banyak lagi pilihan lain.


Celah isteri ku yang dari tadi diam.


Kita berjuang memilih untuk meminum milo atau minum yang lain,

anak-anak Palestin berjuang untuk hidup dalam kesengsaraan atau

mati terbunuh ! Pilihan kita masih banyak.


Lelaki botak itu dah berdiri.. bersungguh-sungguh dalam nadanya


Jomlah kita tengok keluar, jom bantu orang yang sedang dianiaya,

Jom ubah paradigma... Kalau kita tak berkorban, lama-lama

Islam akan terkorban. Minum milo halal, tapi berbelanja untuk

menyumbang penganiayaan mana-mana insan, sama sekali

tidak halal.


Aww !


Jeritku dalam hati.


Sakit !!


Isteriku memijak anak jari kaki ku...


- sumber dari email sahabat.


Jadi, apa pilihan kita? Kalau semua produk bukan Islam kita dah was-was halal ke haram, bahaya ke tak bahaya, jom try Koko HPA plak, Kopi Radix, Teh Manjakani, bukan sahaja halal dan baik malah rasa lebih ummmphhh....itu la rugi kalau tak try produk orang Islam sendiri, hey kita orang Islam support la produk orang Islam, habis nak ke kita ni dikumpulkan sekali bersama orang-orang kafir laknatullah di akhirat nanti yang tentunya habuan mereka adalah Neraka Jahannam...tak nakkkkkkkk.............

Kita taknak mengaku munafik, taknak mengaku kafir, tetapi kita terus membeli produk kafir, masuk perut semua produk kafir. Adakah mereka menitik beratkan soal halal? tahukah mereka apa itu halal? Wajarkah kita menyerahkan kepada orang yang tak pernah mandi hadas, tak mengucap dua kalimah syahadah, tak bertamadun, tak berakhlak, tak suci menguruskan makan minum kita? Tidakkah kita risau termakan lemak babi atau anjing? Yang tahu halal haram ini adalah orang Islam sahaja. Dulu TV3 dalam rancangan 360 yang diacarakan oleh Mazidul Akmal Sidik telah membongkar kejahatan orang-orang bukan Islam dalam memproses Tauhu dan Ayam. Bila disoal selidik, memang sah kotor, pekerja bukan Islam yang menguruskan ayam dan tauhu tersebut, malah tauhu diproses di tepi jamban yang amat-amat kotor!!! Selamba je muka mereka, yang makan siapa? Orang Islam jugak yang makan. Bila kita makan dari benda yang kotor, amal ibadah kita macam mana Allah nak terima? Sedangkan najis yang haram dah masuk dalam perut kita. Kita boleh kata, dosa tu orang yang buatlah tanggung. Habis tu, di akhirat nanti adakah kita terlepas dari azab disebabkan perbuatan orang lain.

Kita takkan terlepas jugak. Sebabnya, Nabi S.A.W. pernah bersabda yang maksudnya : "Orang beriman tak akan membiarkan dirinya dipatuk ular dari lubang yang sama".

Faham tak maksud hadis ni? Maksudnya, kalau dah ada individu memberitahu kita info-info penting macam ni, janganlah buat 'donno' saja, periksa la sama ada benar-benar ia berlaku dan kalau benar berlaku, adakah kita turut sama terjebak dalam perkara tersebut. Contohnya halal haram ni la...lepas ni jangan buat tak endah pulak kalau dah baca info nih. Kalau rela terus tersesat dan disesatkan...abaikan perintah Allah dan Rasul. Silakan....

Rasulullah bersabda: “Dari Abu Hurairah ra berkata : Rasulullah saw bersabda: ” Sesungguhnya Allah baik tidak menerima kecuali hal-hal yang baik, dan sesungguhnya Allah memerintahkan kepada orang-orang mu’min sebagaimana yang diperintahkan kepada para rasul, Allah berfirman: “Hai rasul-rasul, makanlah dari makanan yang baik-baik, dan kerjakanlah amal yang shaleh. Sesungguhnya Aku Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan”

Dan firmanNya yang lain: “Hai orang-orang yang beriman, makanlah di antara rezki yang baik-baik yang Kami berikan kepadamu” Kemudian beliau mencontohkan seorang laki-laki, dia telah menempuh perjalanan jauh, rambutnya kusut serta berdebu, ia menengadahkan kedua tangannya ke langit: Yaa Rabbi ! Yaa Rabbi ! Sedangkan ia memakan makanan yang haram, dan pakaiannya yang ia pakai dari harta yang haram, dan ia meminum dari minuman yang haram, dan dibesarkan dari hal-hal yang haram, bagaimana mungkin akan diterima do’anya”. (HR Muslim no. 1015).
Sedikit peringatan bagi kita yang terlupa....


Agama Islam amat mengambil berat tentang makanan yang dimakan oleh umatnya. Justeru, adalah menjadi kewajiban bagi setiap orang Islam untuk mengambil makanan yang halal lagi baik.

1. Mengapa Halal?

Berikut dinyatakan sebab-sebab mengapa kita dituntut untuk makan makanan yang halal.

a. Perintah Tuhan

Sebab utama mengapa perlu memakan makanan yang halal ialah kerana memang itu sudah diperintahkan Tuhan kepada kita.

Di dalam Al-Quran, Allah berfirman maksudnya:
“Wahai sekalian manusia ! Makanlah daripada apa yang ada di bumi, yang halal yang baik (halalan tayyiban)".
(Surah al-Baqarah: 168)

Dalam ayat yang lain, Allah menyatakan:
“Wahai orang-orang yang beriman ! Makanlah dari benda-benda yang baik (yang halal) yang telah Kami berikan kepada kamu". (Surah al-Baqarah: 172)

Rasulullah menegaskan juga di dalam sabdanya: “Mencari yang halal adalah fardhu (wajib) bagi setiap orang Islam.” (Riwayat Dailami)


b. Mengelakkan daripada azab Neraka

Memakan makanan yang halal boleh mengelakkan seseorang itu daripada ditimpa azab di Akhirat.

Maksud Hadis: Daging yang tumbuh daripada makanan yang haram, maka neraka lebih layak baginya. (Riwayat Thabrani)

Maksud Hadis: "Tidak akan memasuki syurga daging yang tumbuh daripada yang haram". (Riwayat Ahmad)


c. Doa makbul

Orang yang makan makanan halal, doanya makbul berbeza dengan orang yang makan makanan haram, terhijab doanya dengan Tuhan.

Rasulullah bersabda:
“Betapa banyaknya orang yang rambutnya kusut-masai, badannya berdebu lantaran terlalu lama dalam pelayaran, makanannya dari yang haram dan pakaiannya dari yang haram, dan perutnya dipenuhi dari yang haram, diangkatkan kedua tangannya seraya berdoa: Wahai Tuhan! Wahai Tuhan! Bagaimana boleh Tuhan mengabulkan doanya.” (Riwayat Muslim)

Rasulullah bersabda; “Baguskanlah makanan engkau nescaya adalah engkau orang yang diperkenankan permintaan.” (Riwayat Thabrani)


d. Diterima Amalan

Memakan makanan yang halal akan menjadi sebab amalan diterima. Sebaliknya makanan yang haram itu, membuatkan amalan kita tidak diterima Tuhan.

Sabda Rasulullah: “Demi (Allah) yang diri Muhammad ditanganNya, sesungguhnya seorang hamba yang memasukkan sesuap makanan haram ke dalam perutnya, tiada diterima Allah amal darinya empat puluh hari.” (Riwayat Thabrani)


e. Hati bersih

Memakan makanan yang halal akan menjadi sebab kepada pembentukan hati seseorang. Ini sepertimana disabdakan oleh Rasulullah: “Hati yang bersih ditempa daripada makanan yang bersih (halal).”


2. Memakan Makanan Dari Orang Bertaqwa

Telah dinukilkan oleh Imam Ghazali dalam kitabnya Ihya Ulumuddin, bab Adab Makan, satu hadis bermaksud: “Hendaklah kamu makan daripada makanan orang yang bertaqwa.”

Hadis ini jelas memberitahu kita bahawa apabila kita hendak makan, sebaiknya kita makan makanan yang disediakan oleh orang yang bertaqwa ataupun orang soleh. Mengapa dianjurkan sebegitu? Ini adalah kerana:

a. Makanan itu jadi berkat atas kerana tangan orang yang membuatnya itu adalah orang bertaqwa.

b. Makanan itu sudah pasti halal, kerana tidak mungkin orang bertaqwa itu menyediakan makanan yang haram atau mendapatkan makanan itu daripada sumber yang haram.

c. Makanan itu disediakan dengan menyebut nama Allah. Kebiasaan orang bertaqwa memulakan pekerjaan dengan menyebut nama Allah. Hadis: “Setiap pekerjaan yang tiada disebut dengan nama Allah, maka hilang berkatnya.”

Sekian.

No comments:

Post a Comment